Vergoeding van fysiotherapie in Nederland: Wat u moet weten

Fysiotherapie wordt in Nederland gedeeltelijk vergoed door het basispakket van de zorgverzekering. Dit betekent dat u een bepaald aantal behandelingen vergoed krijgt, afhankelijk van uw leeftijd en de reden waarom u fysiotherapie krijgt. Als deze behandelingen niet succesvol zijn, kunt u meer behandelingen vergoed krijgen. Er zijn ook enkele chronische aandoeningen waarbij alle behandelingen fysiotherapie en oefentherapie worden vergoed.

Als u er zeker van wilt zijn dat al uw fysiotherapiebehandelingen gedekt zijn, kunt u een aanvullende verzekering afsluiten. Deze is niet inbegrepen in het basispakket van de ziektekostenverzekering, maar kan u gemoedsrust geven in de wetenschap dat u al uw behandelingen vergoed krijgt.

Hoe vaak mag je naar de fysio?

Er is geen limiet aan het aantal fysiotherapiebehandelingen dat u in een jaar kunt krijgen. Wel kan het zijn dat uw zorgverzekeraar maar een bepaald aantal behandelingen per jaar vergoedt. Als u meer behandelingen wilt ondergaan dan uw zorgverzekeraar vergoedt, kunt u deze zelf betalen of een aanvullende verzekering afsluiten.

Wat kost fysiotherapie?

De kosten van fysiotherapie of dry needling zijn afhankelijk van het aantal behandelingen dat u nodig heeft en of u een aanvullende verzekering heeft. Als u uw behandelingen zelf betaalt, kost een enkele behandeling tussen de €30 en €60. Als u aanvullend verzekerd bent, vergoedt de verzekeraar een bepaald percentage van de kosten. Het exacte percentage hangt af van de verzekeraar, maar is meestal ongeveer 80%.